Het moet een aandoenlijk gezicht zijn geweest, afgelopen februari in het MUMC+: honderden kinderen liepen er door de wandelgangen met hun ‘zieke’ knuffels, op weg naar het teddybeerziekenhuis. Want je kunt je favoriete pinguïn, ijsbeer of tijger toch niet zomaar met een gebroken poot of gekneusde rib laten rondlopen?! Daar moet actie ondernomen worden; en wel door échte dokters, in échte witte jassen, met échte apparatuur.

Het Teddy Bear Hospital is een jaarlijks terugkerend project, waarbij scholen uit de omgeving Maastricht worden uitgenodigd om met hun kleuterklassen langs te komen in het berenziekenhuis. ‘Het is voor de kleuters die ons bezoeken een bijzondere ervaring waar ze in de klas en aan de keukentafel nog lang over napraten, horen we terug van leerkrachten en ouders’, vertelt FHML-student Isabelle Bastiaens. Ze is één van de vrijwilligers en commissielid van studentenorganisatie IFMSA-Maastricht, initiator van het evenement.

Jaarlijks vindt het Teddy Bear Hospital in verschillende landen plaats. De geneeskundefaculteit in Maastricht was de eerste in Nederland die de deuren van het fictieve ziekenhuis in 2001 opende. Sinds die tijd staan er jaarlijks ruim 1000 kinderen tussen de vier en zeven jaar te popelen om hun lievelingsknuffel eens grondig te laten onderzoeken. ‘We hebben een operatiekamer, lab, apotheek, gipskamer, spreekkamers en röntgenapparatuur. We plakken samen pleisters, leggen verbandjes en gips, en maken scans. De kleuters dragen bijpassende kleding en krijgen attributen om mee te helpen, wat ze nauw bij de activiteit betrekt. Na afloop krijgen ze de foto’s mee naar huis en ontvangen ze een diploma’, vertelt Isabelle.

Tekst gaat verder onder de afbeelding


Foto’s: MUMC+

Het berenziekenhuis laat kinderen op een speelse manier kennismaken met de gezondheidszorg. ‘De ziekenhuisomgeving kan best intimiderend zijn en een doktersafspraak is soms erg stressvol. We hopen dat ze middels een bezoek aan het Teddy Bear Hospital een positieve associatie met het ziekenhuis en de zorg ontwikkelen. Aan de andere kant leren wij, als toekomstige dokters, om te anticiperen op de belevingswereld van een kind.’ Zuid-Limburg kent een hardnekkige gezondheidsachterstand ten opzichte van de rest van Nederland. Zo scoort de regio beduidend slechter dan landelijk op gebieden als levensverwachting, gezonde leefstijl en overgewicht.* Het Teddy Bear Hospital is daarom juist in deze regio zo belangrijk.

‘Als kinderen al op jonge leeftijd een positieve eerste kennismaking hebben met de gezondheidszorg en de dokter zien als hulp, in plaats van een autoriteit die ver van hen afstaat, durven zij op latere leeftijd hopelijk eerder aan de bel te trekken als ze klachten ervaren.’ – FHML-student Isabelle Bastiaens

De IFMSA-commissie vroeg financiering aan bij de CooSa-commissie. ‘We wilden het event dit jaar naar een hoger niveau tillen. Met het geld van het Fonds hebben we allerhande nieuwe materialen aan kunnen schaffen, waaronder een speelgoedkassa voor de apotheek en aankleding van de locatie. Daarnaast hebben we het geld gebruikt voor het nodige print- en drukwerk.’

Het evenement is inmiddels zó succesvol dat er wordt gewerkt met een wachtlijst: op de huidige locatie kunnen immers maar 1000 scholieren worden ontvangen. Tijdens de open inloopmiddag op woensdag, waarbij medewerkers met hun kinderen langs mochten komen, stonden er zelfs rijen. ‘Het lijkt me te gek als we in de komende jaren een extra editie kunnen faciliteren’, droomt Isabelle hardop. ‘Of de samenwerking kunnen opzoeken met andere ziekenhuizen en instellingen in de omgeving. Zodat ook kinderen uit andere delen van de provincie de kans krijgen om laagdrempelig kennis te maken met de gezondheidszorg. Zo werken we samen aan het gezondheidsprobleem in de regio, dat geeft veel voldoening.’

Ben jij student aan de UM en heb je een idee voor een event/project? Goede initiatieven van studenten voor studenten, die willen we bij het Universiteitsfonds Limburg graag belonen. Ze dragen immers bij aan een bloeiende universitaire gemeenschap. Daarom verstrekt de CooSa commissie jaarlijks subsidies die specifiek zijn bedoeld voor activiteiten van UM-studenten. Kijk hier voor meer info.

* bron: https://www.ggdzl.nl/professionals/advisering-gemeenten/trendbreuk/