transgender studies

Onderzoek rondom transgender mensen is belangrijk! Stel u voor dat u wakker wordt in een lichaam dat niet van ‘u’ voelt. Of dat u borsten of een adamsappel hebt, terwijl u dat eigenlijk helemaal niet wilt. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van wat transpersonen ervaren voordat zij een geslachtstransitie ondernemen. Deze mensen voelen zich immers niet thuis in de geslachtsrol die ze bij hun geboorte hebben gekregen.

Het onderzoek van Mathilde Kennis, PhD bij de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht, brengt het brein, zelfbeeld en welbevinden van transpersonen samen. Dat gebeurt aan de hand van neurologische en psychologische studies. Mathilde: ‘‘We gaan onderzoeken hoe geslachtsbevestigende hormoontherapie en chirurgie invloed hebben op structuren in de hersenen en het zelfbeeld van transgender personen. Daarnaast zullen we hun zelfbeeld monitoren, omdat ze worden wie ze écht zijn dankzij hun geslachtsverandering. Wat heeft dat voor invloed? Tevens vragen we om dagboeken in te vullen, zodat we hun seksueel welbevinden gedurende deze periode kunnen volgen.’’

Door dit onderzoek te steunen, helpt u Mathilde om een duidelijker beeld te creëren van wat deze mensen, die nu vaak niet begrepen worden, nodig hebben om gelukkig te zijn. Ook stimuleert u de Universiteit Maastricht om een organisatie te zijn die bijdraagt aan inclusiviteit. Daarnaast helpt u wetenschappers en transpersonen begrijpen hoe onze hersenen en onze ‘zelf’ verbonden zijn.

Officieel gaat deze crowdfundingcampagne live in augustus/september 2019. Maar u kunt nu al doneren aan deze studie naar transgender personen!