Beurzen als middel voor intensievere samenwerking

Inmiddels zijn er al zeven beurzen uitgegeven door de Regio Venlo. In het kader van campusontwikkeling sloegen negen gemeenten* de handen ineen om jong talent te stimuleren in de regio te blijven. “In plaats van mensen en bedrijven naar deze regio te trekken is het veel voor de hand liggender om diegene die hier opgegroeid zijn, zich hier te laten ontplooien. Mochten ze al uitvliegen na hun studie hopen we dat zij als ambassadeur deze regio kunnen promoten.”  Aldus aanjager van dit initiatief, Burgemeester Van  Rooij van de Gemeente Horst aan de Maas.

“In het kader van het project Quality for Life waren de studiebeurzen een instrument om de studieprogramma’s** op het gebied van gezondheid, voeding en logistiek, bekendheid te geven.” Greetje Lep, projectmedewerker regionale samenwerking  is ook aangeschoven.

Kees van Rooij

Door stages en toegepast onderzoek is gebleken dat er voor zowel de studenten, bedrijven als de Campus Venlo een duidelijke meerwaarde is voor een intensieve samenwerking. “Met de studiebeurzen slaan we dus eigenlijk een brug tussen het MKB en de Regio Venlo. En dit is eigenlijk nog maar het begin!”, aldus Van Rooij.

Brightbox in Villa Flora en Scelta Mushrooms zijn al voorbeelden van initiatieven en ondernemingen waar regionale samenwerking voor onderzoek en onderwijs en grote bijdrage leveren aan ontwikkeling. “We hopen dat goed voorbeeld doet volgen”, aldus Kees van Rooij.

*(Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas, Beesel, Gennep, Mook en Middelaar en Bergen)

**De opleidingen die momenteel worden aangeboden door Maastricht University aan de Casmpus Venlo zijn: Food Health and Innovation Management, Global Supply Chain Management and Change,
University College Venlo (Bachelor).

Studeren in en bijdragen aan mijn regio

We ontmoeten elkaar aan de Deken van Oppensingel in Venlo. Daar is de Campus Venlo van Maastricht University gevestigd sinds 2012. “Over een jaar of twee gaan we weer verhuizen, want we groeien uit onze voegen”.  De Campus Venlo biedt één bachelor en twee masterprogramma’s aan en heeft momenteel ongeveer 130-150 studenten. De opleidingen hier; Health Food Innovation Management en Global Supply Chain Management and Change,  sluiten naadloos aan bij de ambitie van de Regio Venlo om te willen behoren tot de slimste en duurzaamste agrofoodregio’s van Europa.

Karin Lenssen is geboren en getogen in Reindonk (Gemeente Horst aan de Maas). Dankzij de studiebeurs die ze van de Regio Venlo kreeg en het netwerk dat dit met zich meebrengt, kan ze naast haar studie een actieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van haar streek waaraan ze zo verknocht is. Vanuit haar bestuursfunctie in studievereniging Umami* denkt ze mee met de gemeente over Venlo als studentenstad. “Met onze activiteiten op middelbare en basisscholen en contacten met ondernemers uit de streek dragen we bij aan de zichtbaarheid van de Campus Venlo. Toch wel gaaf!” aldus Karin.

Karin Lenssen

De brug die Health Food and Innovation Management slaat tussen de wetenschap en de industrie maakt de opleiding onderscheidend ten opzichte van soortgelijke opleidingen. Tijdens haar studie is Karin met name geboeid geraakt door de combinatie van voeding en recht. Hoe kunnen producenten de wetenschap en de wet optimaal combineren? De European Food Safety Authority en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit houden de vinger aan de pols en beschermen de consument maar hoe leiden we ondernemers langs deze wirwar van regels?

Karin is een slimme meid die op haar toekomst is voorbereid. Zodra zij haar stage heeft afgerond, die onderdeel is van haar studie wil zij haar wetenschappelijke studie bekronen met een PhD en hoopt ze haar expertise in te kunnen zetten voor het Food Claims Centre Venlo dat momenteel wordt opgezet. Hier kan ze onderzoek en consultancy met elkaar combineren. Zeker met de trendgevoeligheid en de ontwikkelingen op het gebied van gezondheid en voeding belooft haar profiel genoeg carrièreperspectieven.

*Umami is een van oorsprong Japans woord dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent; het is een van de vijf basissmaken, samen met zout, zoet, zuur en bitter. Ook metaal wordt als smaak genoemd, maar dit is geen basissmaak