Het ondersteunen van de tweejarige masteropleiding Forensic Psychology aan de Universiteit Maastricht, in het bijzonder door het mogelijk maken van kwaliteit bevorderende projecten van onderzoek en onderwijs en door het toegankelijk maken van deze opleiding middels studiebeurzen voor degenen, voor wie dit anders niet mogelijk zou zijn. Bij dit laatste moet gedacht worden aan studenten uit ontwikkelingslanden, waar de kennis van de forensische psychologie nog niet voorhanden is.
Het Prof. dr. W.A. Wagenaar Fonds is gevestigd op 17 januari 2013. Willem Albert Wagenaar (1941-2011) was een Nederlandse psycholoog en deskundige op het gebied van de menselijke herinnering. Hij was hoogleraar functieleer aan de Universiteit Leiden. Hij verwierf internationale bekendheid als getuige-deskundige in de rechtszaak tegen John Demjanjuk en in de Eper incestzaak. Hij heeft vele kritische artikelen en boeken over rechtspsychologische onderwerpen op zijn naam staan. In de periode 1997-2001 was Prof. Wagenaar rector magnificus van de Universiteit Leiden. Ook was hij korte tijd rector van het University College te Utrecht en daarna tot zijn emeritaat universiteitshoogleraar te Utrecht. De initiatiefnemers van het Prof. dr. W.A. Wagenaar Fonds willen met deze naamgeving hun grote respect betuigen aan deze bevlogen wetenschapper.
Adviescommissie
Aan het fonds is een adviescommissie verbonden die oordeelt over de bestedingen uit het Prof. dr. W.A. Wagenaar Fonds. Bij de vestiging van het Prof.dr. W.A. Wagenaar Fonds zal de adviescommissie bestaan uit Mr. Joost Wagenaar, Mr. Els Hertoghs en Prof. dr. Corine de Ruiter.
“Zijn talent om complexe dingen haarscherp over het voetlicht te brengen, droeg ertoe bij dat Wagenaar veelvuldig als getuige-deskundige werd gevraagd. Hij trad vele honderden malen als expert op, zowel in straf- als in civiele zaken. Daarbij liet hij zich niet van de wijs brengen door magistraten en hun juridische bezweringsrituelen. In veel zaken kon Wagenaar feilloos de hand te leggen op wat rechters en officieren niet wisten. Het ging dan om dat soort aspecten als een belangrijke getuige die niet was gehoord, een alibi dat niet was nagetrokken of een aangeefster van wie de psychiatrische achtergrond niet was opgehelderd. Daarom: menige officier of rechter kreeg het Spaans benauwd als Willem Albert Wagenaar in de rechtbank werd gesignaleerd. Met de scherpte van een scheermes kon hij hun argumenten analyseren en het haarfijn blootleggen als ze vanuit psychologisch perspectief onzinnig waren.”
Uit: H. Merckelbach (juni, 2011), In Memoriam: W.A. Wagenaar, De Psycholoog, p. 34-38.
Wilt u dit fonds met een donatie steunen?
Wilt u dit fonds, onderdeel van het Universiteitsfonds Limburg (ANBI) in zijn missie steunen? Wij zouden uw steun bijzonder op prijs stellen. U kunt dat doen via de onderstaande doneerbutton of door uw bijdrage te storten op bankrekening van het Universiteitsfonds Limburg/SWOL IBAN: NL21 INGB 0653 6632 42 ter attentie van het Prof dr. W.A. Wagenaar Fonds.

Alle fondsen
- A-KO Fonds
- Fonds Wetenschapsbeoefening
- Knowledge Transfer Fonds
- Nanne de Vries Hooglerarenfonds
- Peter Elverding leerstoel
- Prof. dr. W.A. Wagenaar Fonds
- UCM Fonds
- Age@Minds Fonds
- Brains Unlimited Pioneer Fund
- Dept of Pharmacology-Toxicology
- Excalibur Fonds
- Healing Heart Fonds
- Health in Slums Fonds
- Hersenletsel Fonds
- HersenStrijd Fonds
- Leerstoel Jeugd, Voeding en Gezondheid
- Limburgs Fonds voor Revalidatie
- M4I Fonds
- Mark Post Research Fonds
- Queen of Hearts fonds
- SHE Fonds