Verleden jaar ontving Chiagozie Nneoma Dan-Nwankwo uit Nigeria een studiebeurs van het Elizabeth Strouven Fonds. Met deze beurs kon zij beginnen aan de masteropleiding Global Health aan de Universiteit Maastricht. Deze herfst studeerde ze af, dus is het tijd voor een terugblik. Hoe was haar studietijd in Maastricht? Hoe draagt de beurs bij aan haar ambities? En… wat zijn haar plannen? 

 

‘‘Ik ontdekte de studiebeurs via het internet; ik zag de oproep voor aanmeldingen slechts een paar dagen voor de deadline. In die tijd koesterde ik al de droom om mijn studie voort te zetten buiten mijn geboorteland Nigeria, aangezien we hier geen school hebben die de masteropleiding Global Health aanbiedt. Dit studieprogramma trok me erg aan, want ik wilde graag in de praktijk leren hoe je innovatief kunt omgaan met (wereldwijde) ziektenuitbraken en de nasleep daarvan. In Nigeria werkte ik in een openbare en ziekenhuisapotheek toen we te maken kregen met uitbraken van Ebola en Lassa, en ik vind achteraf dat we zaken anders hadden kunnen aanpakken.’’

‘‘Een aantal dagen vóór de start van het nieuwe Academische Jaar in Maastricht, hoorde ik dat ik de beurs zou ontvangen. Ik was ontzettend blij! Maar ik moest ook een heel moeilijke keuze maken, aangezien ik mijn man, twee kinderen, vijf zussen en mijn ouders moest achterlaten. Gelukkig kreeg ik veel steun van hen, want ze wisten dat het mijn droom was om de masterstudie Global Health te volgen. Elke dag communiceerden we via WhatsApp videobellen.’’

 

Kapsalon eten

‘‘In het begin vond ik het moeilijk om mijn weg te vinden in Maastricht, vooral omdat ik niet bij de eerste lessen en de pre-academische training kon zijn, waarbij onder meer aandacht werd besteed aan Maastricht en wat te verwachten van studeren. Dus moest ik mijn eigen boontjes doppen en tegelijkertijd hard studeren, wat soms best uitdagend was. Maar toch vond ik genoeg tijd om eropuit te gaan en de stad te leren kennen. Ik voelde me vooral fijn in de Redeemers International Church in Maastricht; het werd een ‘thuis weg van thuis’. Daarnaast vond ik het leuk om te koken en ervaringen te delen met de andere internationale studenten in mijn flat.’’

‘‘Andere Europese landen zoals Duitsland en België bezoeken (zelfs op één dag!) maakte mijn verblijf in Nederland nog leuker. Deze studiebeurs gaf me de mogelijkheid om een voor mij nieuw deel van de westerse wereld te ontdekken en te genieten van haar levensstijl, eten, cultuur… Ik heb echt genoten van ieder moment. ‘Kapsalon’ eten vond ik het leukste, naast de fiets als vervoermiddel. Fietsen is een plezierige manier om fit te blijven.’’

 

Meer zelfvertrouwen

‘‘Ik ben erg trots dat ik op tijd ben afgestudeerd, ondanks de coronacrisis en het feit dat ik de introductie moest missen. Ik heb absoluut genoten van Global Health studeren aan de Universiteit Maastricht. Zo vond ik het Probleemgestuurd Onderwijs erg fijn, net als essays schrijven en projecten uitvoeren met studenten van andere partnerscholen. Ook koos ik de Innovations-richting tijdens mijn keuzevakken, waarvoor mijn teamleden en ik een ‘intrekbare’ spuit ontwikkelden, die zorgmedewerkers helpt om verwondingen met injectienaalden te voorkomen. Met dit project won ons team zelfs de bijbehorende Innovatiecompetitie!’’

‘‘Kortom, het masterdiploma Global Health aan de Universiteit Maastricht heeft me voorbereid op werken in de wijde wereld. Uiteindelijk hoop ik aan de slag te gaan binnen een werkomgeving die gezondheidsproblemen oplost, vooral in lagelonenlanden. Maar eerst denk ik erover om veder te gaan met een PhD – dankzij mijn master voel ik me zelfverzekerd genoeg om die ambitie na te jagen.’’

 

Over het Elizabeth Strouven Fonds

De studiebeurs van Chiagozie werd aangeboden door het Elizabeth Strouven Fonds, in samenwerking met ons fonds en het Scholarship Office van de Universiteit Maastricht. Het Elizabeth Strouven Fonds biedt financiële ondersteuning aan initiatieven van organisaties en instellingen in Maastricht en omgeving. In het bijzonder is er aandacht voor de thema’s Sociaal-Maatschappelijk, Kunst & Cultuur en Natuur & Landschap. Daarnaast verstrekt het fonds (aanvraag-)advies en brengen zij mensen en organisaties samen. Zo dragen zij bij aan een goed-functionerende en leefbare samenleving. www.elisabethstrouvenfonds.nl.