Op dinsdagavond 25 april 2023 vond een interactieve voorstelling plaats die de gelegenheid bood om het gesprek aan te gaan over sociale veiligheid en grensoverschrijdend gedrag. Dit was één van de projecten die in 2023 financiering heeft ontvangen vanuit CooSa, de Commissie Ondersteuning Studenten Activiteiten. CooSa is een initiatief van het Universiteitsfonds Limburg dat subsidie verstrekt aan studenteninitiatieven die bijdragen aan een bloeiende universitaire gemeenschap.

In de Learning Spaces van de Faculty of Science and Engineering, omgetoverd tot een theaterzaal, verzamelden zich 150 studenten en medewerkers om de interactieve voorstelling ‘Safe Space’ bij te wonen. Dit gezamenlijke initiatief van studentenverenigingen Koko, Circumflex, Onafhankelijk Maastricht, Amphitryon, Saurus en Zuyd Hogeschool, in samenwerking met Stichting Time-Out en Maastricht University, belichtte belangrijke onderwerpen zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag, groepsdruk en racisme. Het bood een unieke gelegenheid om het gesprek aan te gaan.

Dialoog en reflectie

Met een focus op gevoelige onderwerpen, brachten de acteurs en actrices van ‘Safe Space’ deze thema’s op indringende wijze tot leven, waardoor een open dialoog ontstond tussen het publiek en de performers. Na afloop van de voorstelling konden deelnemers kiezen uit diverse workshops, gericht op het vergroten van bewustzijn en het bevorderen van positieve verandering. Het evenement bood niet alleen een leerzame ervaring, maar ook een veilige ruimte voor studenten en medewerkers om hun gedachten en ervaringen te delen.

“De voorstelling, de workshops en gevoerde gesprekken hebben bijgedragen aan meer bewustzijn over sociale veiligheid onder de Maastrichtse studenten. Het was een leerzame, gevoelige, doch enorm waardevolle avond.”

Meer dan een voorstelling

‘Safe Space’ was meer dan alleen een theatervoorstelling; het was een krachtig statement over het belang van sociale veiligheid en respect binnen onze academische gemeenschap. Door middel van kunst en dialoog werden belangrijke kwesties besproken en werd er gewerkt aan een cultuur van inclusiviteit en respect.

Krijg steun voor jouw ideeën!

Het Universiteitsfonds Limburg biedt via de Commissie Ondersteuning Studenten Activiteiten (CooSa) subsidies aan studenteninitiatieven die bijdragen aan een bloeiende universitaire gemeenschap. Deze subsidies ondersteunen activiteiten die worden georganiseerd voor en door studenten, nieuw en/of bijzonder zijn, en van blijvende betekenis zijn voor de universitaire gemeenschap. In 2023 zijn er in totaal 23 aanvragen ingediend bij deze commissie, waarvan er 15 zijn gehonoreerd voor een totaalbedrag van €16.222,-. Ook jouw project kan in aanmerking komen voor deze subsidie.

Ben jij een student aan de Universiteit Maastricht met innovatieve ideeën voor projecten of evenementen die bijdragen aan een bloeiende universitaire gemeenschap? Krijg steun voor jouw ideeën door subsidie aan te vragen via de Commissie Ondersteuning Studenten Activiteiten (CooSa).