UFL-SWOL-directeur Bouwien Janssen had een ontmoeting met 1 van onze beursstudenten, Nisali Perera en Corine de Ruiter, professor of Forensic Psychology. Zij is onze contactpersoon namens het Prof. W.A. Wagenaar Fonds, de beursverstrekker. Dat een beurs wordt verstrekt vanuit een Fonds op Naam komt zelden voor, maar het is een expliciete doelstelling van dit fonds.
Nisali voelt zich enorm gezegend met deze kans om bij de UM haar 2-jarige masterstudie Forensic Psychology te volgen als first generation student. Deze 2-jarige masterstudie wordt inmiddels al 12 jaar met succes aangeboden door FPN, iets dat bij de start bijna ondenkbaar was, omdat vergelijkbare masterstudies bij collega universiteiten slechts 1 jaar mochten duren. Een gang naar de bestuursrechter was nodig om deze 2-jarige master bekostigd te krijgen.
Na de zomervakantie start Nisali met haar 2e jaar. Tijdens het 1e jaar heeft ze vooral geleerd hoe waardevol het PBL-systeem van de universiteit is en dat studiegenoten elkaar hierin echt nodig hebben. Je leert vanuit meerdere invalshoeken naar een onderwerp te kijken. Tijdens haar eerdere stage-ervaringen kwam ze erachter dat het nog een uitdaging is om de wetenschappelijke kennis in de praktijk toe te passen. Mensen in de maatschappelijke hulpverlening staan niet altijd open voor nieuwe wetenschappelijke inzichten, zeker niet als ze het al hun hele leven op een andere manier gedaan hebben en een jonge student hen wijst op effectievere methoden. Vaak ontbreekt het ook aan periodieke gesprekken met het leidinggevend kader in deze branche, waardoor mensen vrijwel nooit feedback op hun werk ontvangen. Corine de Ruiter herkent dit maar al te goed en zegt hier zelf ook nog regelmatig tegenaan te lopen, ondanks haar jarenlange ervaring en expertise.
Sri Lanka
Nisali is afkomstig uit Sri Lanka en heeft ons een kijkje gegeven in haar leven, zowel haar leven in Maastricht als in Sri Lanka. Een groter contrast kan bijna niet. Armoede, torenhoge inflatiecijfers van > 120%, landelijke protesten en kindermisbruik in Sri Lanka tegenover het bourgondische, bijna kabbelende leven in Maastricht. Echter, stilzitten zit niet in haar DNA. Zij heeft bijna 10 maanden non-stop gestudeerd en zet zich daarnaast ook nog in voor haar eigen land; ze schreef een module over seksuele voorlichting voor de open universiteit van Sri Lanka. Ze deed vrijwilligerswerk bij het vluchtelingenproject Maastricht (RPM) waar ze Engels leerde aan vluchtelingen van over de hele wereld. Wat ze na afronding van haar masterstudie gaat doen, weet ze nog niet precies. Echter, haar grote passie is het onderzoeken van de schending van kinderrechten en meer specifiek, het seksueel misbruik van kinderen. Daarmee wil ze in ieder geval iets gaan doen. Tijdens het gesprek hebben wij haar geattendeerd op het bestaan van het Children’s Rights Research Fonds van UFL-SWOL, wellicht dat zij hiermee iets in de nabije toekomst kan doen.
Trots op haar roots, droeg zij speciaal voor deze gelegenheid de traditionele sari, getuige de prachtige outfit op de foto. Nisali is met haar charmante persoonlijkheid, maatschappelijke betrokkenheid en doorzettingsvermogen een groot voorbeeld voor toekomstige studenten.
Wij zijn heel trots op haar.