Precies 50 jaar geleden, in 1974, wordt de allerlaatste steenkool uit de Oranje Nassaumijn in Heerlen naar boven gehaald. Het markeert het einde van een belangrijke periode voor Zuid-Limburg. Na de sluiting van de mijnen ervaren ex-werknemers de fysieke gevolgen van het loodzware, ongezonde en gevaarlijke werk, en veel families komen in financiële nood. Ook mentaal lijkt de periode z’n sporen na te laten. De mentale impact schemert door in de ingrijpende verhalen die anno 2024 vaak nog springlevend zijn, tientallen jaren nadat de werkers voor het laatst de lift naar boven namen.
Onder leiding van Dr. Sjacko Sobczak starten de UM, Mondriaan, Open Universiteit en het Nederlands Mijnmuseum het allereerste onderzoek naar de impact van het mijnverleden op de mentale gezondheid van ouderen in de Zuid-Limburgse mijnregio. Want hoewel de verhalen suggereren dat de periode een mentale impact had, is nooit eerder onderzocht wat concreet de koppeling is tussen ingrijpende gebeurtenissen, ofwel trauma, psychische gezondheid en het mijnverleden bij de huidige bewoners van de mijnstreek.
Bekijk UM Crowd voor meer informatie over het onderzoek en doneeropties.
Filmavond in Filmhuis ZICHT
Op donderdag 31 oktober vertonen we in Filmhuis ZICHT de film Gluckauf, omringd door een divers randprogramma. Zo is er een muzikaal optreden van X!, en vertellen Sjacko Sobczak, als projectleider, en Leen Roels, directeur Nederlands Mijnmuseum, ons over het mijnverleden en de relevantie en doelen van het project MIJN-verhaal. Verder presenteert schrijver Emile Beulen zijn intrigerende boek Stoffig Licht, met na afloop een boekverkoop en signeersessie. Entree is 25,-. De opbrengst van de avond gaat volledig naar het onderzoek. Bestel een ticket via de website van ZICHT.