Je bent hier:

Zweit Veur Leid

Het team van de Universiteit Maastricht doet zondag 15 januari voor de 5e keer mee aan Zweit Veur Leid, de grootste goede doelenloop van Maastricht. We beginnen hiermee het kalenderjaar gezond en betrokken bij de Limburgse gemeenschap. Dit jaar werken we ons in het zweet voor evenwichtsproblematiek.

Route en inschrijving
Je kunt de uitdaging zo groot maken als je zelf wilt. Je kunt kiezen tussen routes van 4, 8 of 12 kilometer. Er is weer een mooie route uitgezet, rondom de groene loper van Maastricht. Aanmelden graag via webshop of de balie van UM Sport, dan zijn we er namelijk van verzekerd dat je bijdrage ten goede komt aan ons doel; Geef Balans een Kans. Studenten doen mee voor slechts €10 en medewerkers van de UM/AZM en UM alumni betalen slechts €20, externen €25. Daarnaast laten wij voor deze gelegenheid voor al onze teamleden een professioneel hardloopshirt maken.

Je kunt je aanmelden via de Webshop van UM Sport of via de website van het Universiteitsfonds Limburg

Geef Balans een Kans
Dit jaar hopen we weer vele studenten, medewerkers en alumni op de been te brengen voor mensen met ernstige evenwichtsklachten. Mensen van wie beide evenwichtsorganen niet meer werken hebben grote problemen met lopen en het stabiliseren van beelden. Ze zijn zeer ernstig beperkt in hun vermogen om te bewegen en raken hierdoor sociaal geïsoleerd. Deze mensen zijn dusdanig gehandicapt dat ze soms besluiten een eind aan hun leven te maken. De groep die het betreft is klein maar het leed is groot.

Artsen signaleren mogelijke problemen met evenwichtsorganen vaak niet: patiënten komen binnen met vage klachten, gaan door de medische molen en eindigen vaak bij de psychiater. En dan te bedenken dat ongeveer één op de duizend mensen te maken krijgt met uitval van beide evenwichtsorganen. Wekelijks melden zich drie nieuwe patiënten met ernstige evenwichtsproblemen, voor hen is dit vaak hun laatste hoop op serieus gediagnosticeerd te worden.

Dé oplossing
Samen met  de medische faculteit van de UM heeft de afdeling KNO een trilriem voor mensen met deze ernstige problematiek een trilriem ontwikkeld. Het merendeel van de patiënten die de riem hebben uitgeprobeerd zijn daverend enthousiast. Een studie in de thuissituatie heeft laten zien dat dragen van de riem in belangrijke mate bijdraagt aan de kwaliteit van leven.

Loop mee en help mee
Met de opbrengsten van “Zweit Veur Leid” kan voor € 25.000 een drietal riemen worden ontwikkeld die beschikbaar worden gesteld aan mensen met deze ziekte uit Maastricht en omgeving. Bekend is dat er landelijk iets meer dan 40 patiënten zijn en 3 in Maastricht/regio. Met de overige opbrengsten kunnen we onderzoek financieren waarmee we de productiekosten van de riem omlaag zouden kunnen brengen en de lobby verstevigen naar zorgverzekeraars om de trilriem in het zorgpakket op te laten nemen. Naast de steun aan het project, hopen we met onze deelname de bewustwording rondom evenwichtsproblematiek te vergroten.

Met dank aan onze sponsoren
InterUM, Maastricht Instruments, Schildersbedrijf Leon Bastings, Scannexus, Kreuze Telecom, Scelta Mushrooms, Flexprof, Paulussen Advocaten, Andi Druk, Satijnplus Architecten, Restaurant Petit Bonheur, Multicopy, Media Service Maastricht, Lopers Company Maastricht, Eetcafé Céramique, Apple Park Hotel Maastricht, Oan de Stasie, Limburg Kookt, Harbour Club, Café Tribunal, Restaurant Villeneuve, Harry Heuts Photography, Café Rilette, Restaurant Beluga Loves You.

Vorige edities
Met onze deelname aan eerdere edities van Zweit Veur Leid worven wij:
€35220 Reanimatiecursussen voor middelbare scholieren (2016)
€23245 voor Therapeutisch Speelgoed voor Gehandicapte Kinderen (2015)
€16589 Nooit Meer Bang Voor Pijn (2014)

Bewaren