Stichting Diabetes Onderzoek Nederland (DON) schenkt de komende 4 jaren een substantieel bedrag per jaar aan onderzoek van de Universiteit Maastricht! Specifiek gaat het om onderzoek van het MERLN Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine, waarbij de onderzoeksgroep van universitair docent Aart van Apeldoorn werkt aan een nieuwe, efficiëntere behandeling van diabetes type 1. Bij diabetes type 1 worden bètacellen in de alvleesklier, die insuline produceren, afgebroken door het eigen afweersysteem.
Dankzij de financiële ondersteuning van DON ontwikkelt de onderzoeksgroep een speciaal levend implantaat, dat geheel bestaat uit lichaamseigen materiaal, eiwitten en ondersteunende cellen, zodat de insuline producerende bètacellen in een zo natuurlijk mogelijke omgeving getransplanteerd kunnen worden. Het doel van het implantaat is om de gevoelige bètacellen zo maximaal mogelijk te ondersteunen, door de natuurlijke alvleesklier omgeving waar deze cellen normaal gesproken zich bevinden, zo goed mogelijk na te bootsen.
Het Universiteitsfonds Limburg/SWOL neemt het financieel beheer van de donatie op zich. Geweldig dat DON dit belangrijke onderzoek steunt!
(Op de foto: de onderzoeksgroep. Carolin, de promovendus die het project gaat uitvoeren, staat in het midden.)