Verleden jaar ontvingen Mandy Dijcks, Ilse van Lier en Robin van Ophoven een beurs van de Regio Noord-Limburg. Met deze beurs konden zij de master Health Food Innovation Management (HFIM) volgen aan de Universiteit Maastricht (Campus Venlo). Inmiddels zijn ze allemaal afgestudeerd, dus is het tijd voor een update. Hoe gaat het met deze ambitieuze jonge professionals?
Mandy: ‘‘Ik ben blij dat ik kan zeggen dat ik ben afgestudeerd! De studie was alles waarvan ik droomde, ik zou het zo weer over doen. Een absoluut hoogtepunt was Ecotrophelia (een studentenwedstrijd) waaraan we allemaal deelnamen, maar mijn persoonlijke hoogtepunt was mijn stage op de afdeling Interne Geneeskunde van de Universiteit Maastricht.’’
‘‘Hoewel de master sterk gericht is op zakendoen, introduceerde de master me ook in de onderzoekswereld. De combinatie van vier disciplines bij HFMI geeft je een breed inzicht in de ontwikkeling van voeding, gezondheid en de preventie/behandeling van ziekten. In plaats van ontwikkelen, wil ik graag verder op onderzoeksgebied; ik wil er zeker van zijn dat de nieuw ontwikkelde producten bijdragen aan een gezonde leefstijl.’’
‘‘Gedurende mijn stage kwam ik erachter dat ik mijn academische ontwikkeling wilde voortzetten en onderzoek willen verrichten. Vanwege de coronacrisis zijn de zaken echter anders gelopen en zijn er nieuwe deuren opengegaan. Omdat er nu niet veel onderzoeksvacatures zijn, begon ik met zoeken naar andere mogelijkheden. Op dit moment werk ik bij de GGD Zuid-Limburg; ik help de corona-afdeling om mensen te contacteren die positief zijn getest op het virus. Het voelt goed om te kunnen helpen in een crisis als deze en veel nieuws te leren. Toch hoop ik nog steeds een baan te vinden die net zo perfect is voor mij als de master Health Food Innovation Management.’’
Ilse: ‘‘Met mij gaat het goed! Deze herfst vond onze afstudeerceremonie plaats, wat betekent dat ik nu officieel ben afgestudeerd – Master of Science ‘in the pocket’! Ik vond het programme Health Food Innovation Management erg leuk, niet alleen vanwege de interessante onderwerpen en vakken, maar ook vanwege de input en steun van de professoren en stafleden, en natuurlijk vanwege mijn medestudenten – we werden een hechte groep.’’
‘‘De twee jaren hadden verschillende highlights voor mij. Zo ontwikkelden we in één vak ons eigen voedingsproduct. Samen met twee andere studenten ontwikkelde ik een plantaardig alternatief voor kwark (we noemden het ‘‘Oat it’), waarmee we prijzen wonnen op Ecotrophelia en GROW! 2019. Wat een ervaring! Daarnaast volgde ik stage bij de leerstoel Jeugd, Voeding en Gezondheid bij de Brightlands Greenport Venlo, waar ik PhD-studenten hielp met hun projecten en een eigen studie deed, naar de invloed van ouders op de groeteconsumptie van kleuters. Hoewel ik vanwege corona veel thuis werkte, beviel mijn stage erg goed – ik leerde er veel over onderzoek en de gezondheid van kinderen.’’
‘‘Deze master heeft zeker bijgedragen aan mijn toekomstplannen. Mijn ambitie is om de toekomstige generaties gezonder te maken en hun welzijn te verbeteren, door hun meer inzicht te geven in voeding en door gezond voedsel meer de ‘status quo’ te maken. Tijdens mijn studie kreeg ik interesse in onderzoek doen. Een PhD-project rondom voeding en gezondheid, gefocust op menselijk welzijn, is zeker een van mijn ambities voor de toekomst. Ik heb ook geleerd dat er allerlei mogelijkheden zijn in de regio Venlo op het gebied van gezonde voeding, waarbij de Brightlands Greenport Venlo een grote speler is. Dat was voor mij een bevestiging dat in deze regio blijven een goed keuze is!’’
Robin: ‘‘Met mij gaat het erg goed! In juli ben ik afgestudeerd en nu meteen vol aan het werk. De keuze om Health Food Innovation Management te gaan studeren is een van de beste keuzes van mijn leven geweest. Na mijn bachelor Gezondheidswetenschappen wist ik dat ik meer het bedrijfsleven in wilde, maar het toch graag wilde combineren met voeding. Toen ik de master HFIM tegenkwam, wist ik meteen dit is iets voor mij! Hier heb ik me ook absoluut niet in vergist; ik heb enorm gegoten van alle blokken, de docenten en ik heb vriendinnen voor het leven gemaakt (Mandy Dijcks).’’
‘‘Ik merkte al snel dat ik me voornamelijk interesseerde in de commerciële kant van de voedingswereld. Er komt een nieuw product op de markt, hoe kun je dat dan het best positioneren en promoten om er het meeste uit te halen? Toen ik afstudeerde, ben ik dus ook op zoek gegaan naar een leuke baan waar ik voornamelijk met marketing bezig zou zijn. Door COVID-19 was het best een uitdaging om een leuke baan te vinden, maar al gauw werd ik aangenomen bij Maze-one in Amsterdam, waar ik nu werkzaam ben als marketplace specialist. Waar het op neer komt, is dat ik bedrijven help met hun producten goed op Amazon te zetten en strategisch met hun kijk hoe zij de markt het beste kunnen benaderen; enorm leuk!’’
‘‘Maar de Universiteit Maastricht heb ik nog niet helemaal los kunnen laten; volgend jaar ga ik op de master HFIM college geven over marketing in de voedingsindustrie. Kortom, HFIM heeft me veel gebracht: vriendinnen voor het leven, een baan waarin ik me helemaal thuis voel én goede herinneringen.’’
Deze beurs werd aangeboden in samenwerking met ons fonds en het Scholarship Office van de Universiteit Maastricht.