Maureen Alkema en Joëlle Tillij hebben een beurs ontvangen van De Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof om te studeren aan University College Maastricht (UCM). Wat vinden ze van hun studie? Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe? En wat zouden ze graag willen zeggen tegen andere toekomstige studenten die ook een beurs mogen ontvangen? We hebben een kort interview met ze gedaan.

 

Hoe bevalt je studie? Wat zijn de hoogtepunten tot nu toe?

Maureen: “Studeren aan de Universiteit Maastricht (UM) bevalt me erg goed! Vooral het probleem gestuurd onderwijs past erg goed bij mij. Door te discussiëren over het onderwerp met andere studenten, en je erin te verdiepen blijft het lesmateriaal goed hangen in je geheugen. Een ander onderdeel van mijn studie die ik ook erg kan waarderen is de focus op het ontwikkelen van een kritische houding. Dit is niet alleen belangrijk bij het ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden, maar het leert je ook om kritisch naar de wereld om je heen te kijken. Op dit moment is er meer informatie beschikbaar dan ooit tevoren. Dit maakt het lastiger om betrouwbare en juiste informatie te onderscheiden van ongeldige bronnen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat studenten leren om bias in een bron te herkennen.

 

Daarnaast vind ik de inhoud van de vakken ook erg interessant. Hoewel we veel verschillende vakken van verschillende disciplines kunnen kiezen, zijn ze toch altijd met elkaar verbonden. UCM moedigt ons aan om een multidisciplinaire aanpak toe te passen. Dit heb ik in de praktijk gebracht tijdens ons projectblok. Tijdens deze weken moest ik een essay schrijven met een student van een verschillende academische achtergrond. Ik heb samengewerkt met een student die politiek en kunst studeert, terwijl mijn focus meer ligt op politiek en sociologie. Tijdens het schrijven hebben we onze disciplines samengebracht door een essay te schrijven over  cultureel beleid van een sociologisch en artistiek perspectief. Ik ben nog steeds heel trots op het eindresultaat en het unieke onderwerp. Dit project heeft me laten zien hoe belangrijk het is om een integraal beeld te hebben van verschillende kwesties. Vooral omdat problemen vaak niet gelinkt zijn aan één specifieke categorie, en daarom vaak kennis vereisen van verschillende vakgebieden.”

 

Joëlle: “Voordat ik begon met mijn studie aan UCM had ik al verwacht dat de studie goed bij mij zou passen. En nu twee jaar later kan ik met blijdschap zeggen dat dat nog steeds het geval is! Ik ben blij dat ik in mijn eerste jaar de mogelijkheid had om veel verschillende vakken te volgen. Dit heeft me de kans gegeven om een nieuwe passie te ontwikkelen voor milieustudies en duurzaamheid. Een ander onderdeel van mijn studie waar ik erg enthousiast over ben, is de kans die ik heb gekregen om volgend jaar een dubbele bachelor te volgen aan University College Freiburg. Dit betekent dat ik volgend jaar een jaar in Duitsland ga studeren. Na dat jaar zal ik terugkomen naar Maastricht om mijn studie aan UCM af te ronden. Deze kans geeft mij de mogelijkheid om me verder te verdiepen in vakken gerelateerd aan milieu en duurzaamheid, en ik kan niet wachten om te gaan!”

 

Op welke manier sluit je studie aan bij je plannen / ambities voor de toekomst?

Maureen: “In de toekomst zou ik me graag willen focussen op beleidsontwikkeling en beleidsanalyse en op het oplossen van politieke en sociale kwesties. Gezien het feit dat beleid een directe invloed heeft op de maatschappij, is het belangrijk om bij de implementatie van beleid te focussen op het menselijke aspect. Daarom is het essentieel om te begrijpen hoe overheidsinstellingen ons beïnvloeden, en ook welke invloed wij zelf uitoefenen op de politiek van buitenaf. Tijdens mijn studie aan UCM heb ik de mogelijkheid om me niet alleen te focussen op politiek, maar ook de invloed van politiek te bekijken vanuit een sociologisch perspectief. Het combineren van mijn twee favoriete disciplines is heel waardevol voor mij, omdat ik hierdoor een holistische aanpak kan ontwikkelen.”

 

Joëlle: “Mijn ambitie voor de toekomst is om een master te volgen in het vakgebied duurzaamheid en milieu. Het is duidelijk dat duurzaamheid en milieuverandering ingewikkelde kwesties zijn en een multidisciplinaire aanpak vereisen. Het multidisciplinaire karakter van mijn studie is dus de perfecte voorbereiding voor deze uitdaging. Het is heel interessant en nuttig dat ik de mogelijkheid heb om duurzaamheid en het milieu te bestuderen vanuit verschillende perspectieven, zoals economie, rechten en de wetenschap, in 1 studie gecombineerd.”

 

Wat zou je graag willen zeggen tegen andere studenten die in de toekomst ook een beurs mogen ontvangen?

Maureen: “Voordat ik een beurs ontving van De Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof, was studeren te duur voor mij. Omdat deze beurs mijn collegegeld betaalt, heb ik een kleinere last op mijn schouders en is het mogelijk voor mij om aan de universiteit te studeren. Daarom zou ik graag tegen alle toekomstige studenten willen zeggen dat ik hoop dat zij ook kunnen genieten van hun studie, en hierin niet beperkt worden door hun financiële achtergrond. Ik hoop daarom ook dat zij zich zullen aanmelden voor deze unieke kans, omdat zij ook de kans verdienen om te studeren aan een universiteit.”

 

Joëlle: “Als je twijfelt over je aanmelding voor een beurs, maar niet helemaal zeker bent of je voldoet aan de eisen, zou ik je vooral willen aanmoedigen om je toch aan te melden! In het beste geval wordt je aangenomen, terwijl als je je niet aanmeldt zal je nooit weten of je aangenomen zou worden. Studeren aan UCM, en ook studeren aan de UM in het algemeen was een fantastische ervaring, en ik hoop dat vele andere studenten deze ervaring ook mogen meemaken. In andere woorden: Wees dapper, en zie wat de toekomst in petto heeft!”

 

Over de beurs van De Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof

Zoals u wellicht weet, verstrekken we bij het Universiteitsfonds Limburg/SWOL diverse studiebeurzen aan studenten van de Universiteit Maastricht (UM). In dat kader werken we samen met een breed scala aan organisaties en particuliere weldoeners. De aanmeldingen voor de beurzen voor het academisch jaar 2021-2022 staan nu online op de UM-website.

In dat kader willen we u graag voorstellen aan de huidige studenten. In deze editie: Maureen Alkema en Joelle Tillij, zij hebben een beurs van De Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof ontvangen.

 

University College Maastricht is een bachelor programma voor gemotiveerde studenten  die op zoek zijn naar een studie die ze de vrijheid geeft om hun interesses na te streven. De Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof biedt een beurs aan om het voor een bachelor student uit de buurt mogelijk te maken om te studeren aan University College Maastricht. De beurs is vooral bedoeld voor studenten met een socio-economische status die het moeilijk maakt om een studie te volgen met een hoger collegegeld, zoals UCM.

 

U kunt meer informatie vinden over deze beurs op de UM-website.