Studiebeurzen

Het doel van de Universiteit Maastricht is om studenten wereldwijd de mogelijkheid te bieden om te kunnen studeren, bij al onze faculteiten, ongeacht hun afkomst, ras, socio-economische situatie of genderidentiteit. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Zodat iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen tot de nieuwe wetenschappers, artsen en leidinggevenden van morgen. Voor studenten die in Maastricht willen gaan studeren zijn daarom diverse beurzen beschikbaar.

Een deel van deze beurzen wordt verstrekt via het Universiteitsfonds Limburg. Aanvragen dienen, voor de meeste beurzen, jaarlijks voor 1 mei te worden ingediend. De beurzen worden voor ons beheerd door de afdeling Scholarship Office van het Student Service Centre (SSC) van de universiteit.

Hieronder geven wij een opsomming van deze beurzen en hun toelatingscriteria.

beurzen

Candriam Beurs

Een Candriam beurs is alleen beschikbaar voor een studie bij SBE, School for Business and Economics, thans alleen nog voor 1-jarige Masterstudies bij SBE. Candriam is een gerenommeerde vermogensbeheerder met een sterke focus op duurzaamheid met een Europese vestiging in Parijs. Om voor een Candriam beurs in aanmerking te komen, dien je te beschikken over de nationaliteit van een EU/EER land, Zwitserland of Suriname. Verder dien je een zogenaamde ‘first generation student’ (FGS) te zijn. Dit betreft studenten die als eerste binnen hun familie hoger onderwijs zouden kunnen gaan volgen.

Hier vind je de criteria voor de Candriam Beurs.

Burgemeester Kees van Rooij met beursalen op het bordes van het Gemeentehuis in Horst aan de Maas

Regio Noord-Limburg Beurs

De regio Noord-Limburg is belast met de uitvoering van de “Quality of Life” taak die zowel onderdeel uitmaakt van het Greenport Venlo Programma als van het Talent Programma. Het primaire doel van “Quality of Life” is om een hoogwaardig leef-werk klimaat te ontwikkelen voor jonge hoogopgeleide, competente mensen, zodat zij in deze regio zullen blijven wonen en werken. Deze beurs is alleen beschikbaar voor een 2-jarige masterstudie bij FHML, onze medische faculteit en een 1-jarige masterstudie bij SBE, beiden worden aangeboden op campus Venlo. Om voor deze beurs in aanmerking te komen dien je in 1 van de volgende Noord-Limburgse gemeente te wonen: Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas, Gennep, Mook en Middelaar en Bergen.

Hier vind je de criteria voor de Noord-Limburg Beurs.

.

WhatsApp Image 2022-12-15 at 08.56.27

Professor Jo Ritzen Beurs

Jo Ritzen, voormalig bestuurder van de Universiteit Maastricht en minister van Onderwijs en Wetenschap, heeft de eerste grote financiële injectie aan deze beurs gegeven. Deze beurs is alleen beschikbaar voor een 3-jarige bachelor studie bij LAW, onze rechtenfaculteit. Om voor deze beurs in aanmerking te komen dien je over de Belgische, Luxemburgse of Franse nationaliteit te beschikken en een first generation student te zijn. Lees de studie ervaringen van Eva, Ruben en Aylin via deze link.

Hier vind je de criteria voor de Jo Ritzen Beurs.

IMG_8406

Stichting De Ridder Beurs

Stichting De Ridder is een charitatieve organisatie uit Maastricht, voortgekomen uit de voormalige iconische bierbrouwerij De Ridder. De stichting zet zich in voor diverse maatschappelijk-culturele doelen in de regio Maastricht-Heuvelland. De beurs is beschikbaar voor een driejarige bacheloropleiding bij alle UM-faculteiten. De beurs richt zich op regionale, talentvolle jongeren. Om in aanmerking te komen dien je woonachtig te zijn in één van de volgende gemeenten: Maastricht, Eijsden-Margraten, Meerssen, Valkenburg a/d Geul, Gulpen-Wittem of Vaals.

Hier vind je de criteria voor de Stichting De Ridder Beurs.

122173835_3579001518830292_421813540818000249_o

Stichting Mia Keulaerds Beurs

Mia Keulaerds is een charitatieve organisatie uit Heerlen die in samenwerking met Stichting Leergeld Parkstad beurzen mogelijk maakt. Mia Keulaerds was een Heerlense lerares die zich met hart en ziel inzette voor inclusief onderwijs. Haar sterke drijfveren geven extra glans aan dit bijzondere programma. De beurs is beschikbaar voor een driejarige bacheloropleiding bij alle UM-faculteiten. Om hiervoor in aanmerking te komen, dien je geboren en woonachtig te zijn in één van de zeven Parkstad gemeenten: Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Brunssum, Beekdaelen, Simpelveld of Voerendaal.

Hier vind je de criteria voor de Stichting Mia Keulaerds Beurs.

campagne-voor-elkaar

UM First Generation Student (FGS) Beurs

Deze beurs is beschikbaar voor alle bachelorstudies aan alle faculteiten van de Universiteit Maastricht. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je de Nederlandse nationaliteit hebben en een zogenaamde eerstegeneratiestudent zijn. Dit betreft studenten die als eerste in hun familie hoger onderwijs gaan volgen. Wat deze beurs extra speciaal maakt, is dat deze beschikbaar wordt gemaakt door een UM alumnus.

Hier vind je meer info over de criteria voor de UM First Generation Student Beurs.