Studiebeurzen

Het doel van de Universiteit Maastricht is om studenten wereldwijd de mogelijkheid te bieden om te kunnen studeren, bij al onze faculteiten, ongeacht hun afkomst, ras, socio-economische situatie of genderidentiteit. Onderwijs moet voor iedereen toegankelijk zijn. Zodat iedereen gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen tot de nieuwe wetenschappers, artsen en leidinggevenden van morgen. Voor studenten die in Maastricht willen gaan studeren zijn daarom diverse beurzen beschikbaar.

Een deel van deze beurzen wordt verstrekt via het Universiteitsfonds Limburg. Aanvragen dienen, voor de meeste beurzen, jaarlijks voor 1 mei te worden ingediend. De beurzen worden voor ons beheerd door de afdeling Scholarship Office van het Student Service Centre (SSC) van de universiteit.

Hieronder geven wij een opsomming van deze beurzen en hun toelatingscriteria.

beurzen

Candriam Beurs

Een Candriam beurs is alleen beschikbaar voor een studie bij SBE, School for Business and Economics, thans alleen nog voor 1-jarige Masterstudies bij SBE. Candriam is een gerenommeerde vermogensbeheerder met een sterke focus op duurzaamheid met een Europese vestiging in Parijs. Om voor een Candriam beurs in aanmerking te komen, dien je te beschikken over de nationaliteit van een EU/EER land, Zwitserland of Suriname. Verder dien je een zogenaamde ‘first generation student’ (FGS) te zijn. Dit betreft studenten die als eerste binnen hun familie hoger onderwijs zouden kunnen gaan volgen.

Hier vind je de criteria voor de Candriam Beurs.

Burgemeester Kees van Rooij met beursalen op het bordes van het Gemeentehuis in Horst aan de Maas

Regio Noord-Limburg Beurs

De regio Noord-Limburg is belast met de uitvoering van de “Quality of Life” taak die zowel onderdeel uitmaakt van het Greenport Venlo Programma als van het Talent Programma. Het primaire doel van “Quality of Life” is om een hoogwaardig leef-werk klimaat te ontwikkelen voor jonge hoogopgeleide, competente mensen, zodat zij in deze regio zullen blijven wonen en werken. Deze beurs is alleen beschikbaar voor een 2-jarige masterstudie bij FHML, onze medische faculteit en een 1-jarige masterstudie bij SBE, beiden worden aangeboden op campus Venlo. Om voor deze beurs in aanmerking te komen dien je in 1 van de volgende Noord-Limburgse gemeente te wonen: Beesel, Venlo, Horst aan de Maas, Venray, Peel en Maas, Gennep, Mook en Middelaar en Bergen. Lees hier meer over deze beurs.

Hier vind je de criteria voor de Noord-Limburg Beurs.

.

Jo Ritzen Scholarship

Professor Jo Ritzen Beurs

Jo Ritzen, voormalig bestuurder van de Universiteit Maastricht en minister van Onderwijs en Wetenschap, heeft de eerste grote financiële injectie aan deze beurs gegeven. Deze beurs is alleen beschikbaar voor een 3-jarige bachelor studie bij LAW, onze rechtenfaculteit. Om voor deze beurs in aanmerking te komen dien je over de Belgische, Luxemburgse of Franse nationaliteit te beschikken en een first generation student te zijn. Lees de studie ervaringen van Eva, Ruben en Aylin via deze link.

Hier vind je de criteria voor de Jo Ritzen Beurs.

limpens

Jan de Limpens Beurs

Jan de Limpens is een charitatieve organisatie die thans 3 masterstudies aanbiedt. Twee masterstudies van 2 jaar bij FSE, de faculteit van Wetenschap en Techniek en een 1-jarige masterstudie bij SBE. Je komt in aanmerking voor deze beurs als je geboren of woonachtig bent in 1 van de volgende gemeenten: Amstenrade, Bingelrade, Brunssum, Doenrade, Jabeek, Merkelbeek, Oirsbeek, Schinveld en Sittard (inclusief de voorheen zelfstandige gemeenten die nu onder de gemeente Sittard vallen). Lees het verhaal van Charmayne Giebels uit Geleen die deze  beurs ontving.

Hier vind je de criteria voor de  Jan de Limpens Beurs.

campagne-voor-elkaar

UM First Generation Student (FGS) Beurs

Deze beurs is beschikbaar voor een bachelorstudie bij al onze 6 faculteiten. Om hiervoor in aanmerking te komen, dien je te beschikken over de Nederlandse nationaliteit en een first generation student te zijn. Het bijzondere aan deze beurs is dat deze beschikbaar wordt gesteld door een UM-alumni die gelijke kansen wil bieden aan jonge getalenteerde mensen die anders buiten de boot zouden vallen. Klik op deze link voor meer informatie.

Hier vind je de criteria voor de UM First Generation Students Beurs.

2021-04-29 Scholarship Story - Maureen and Joëlle

Stichting Kannunik Salden/Nieuwenhof Beurs

Deze beurs is uitsluitend toegankelijk voor een 3-jarige bachelor studie bij FSE, onderdeel UCM (University College Maastricht) voor studenten die in Maastricht geboren en getogen zijn en een moeilijke socio-economische status hebben die het financieel lastig maakt om op eigen kracht te studeren. Verder dient het gemiddelde vwo-cijfer >= 7,5 te bedragen. Lees hier het verhaal van Maureen Alkema en Joëlle Tillij die deze beurs ontvingen.

Hier vind je de criteria voor de Kannunik Salden/Nieuwenhof Beurs.