Afgelopen juli rondde de Frans-Turkse eerstegeneratiestudent Aylin Güney haar bachelor European Law af. Dankzij een Jo Ritzen Beurs kon Aylin naar het buitenland gaan om te studeren aan een universiteit die een rechtenstudie in een internationale omgeving aanbood. Nadat ze had deelgenomen aan een oriëntatiedag aan de UM, was ze vastbesloten haar droom waar te maken. En met groot succes: nu, drie jaar later, bereidt ze zich voor op de Sorbonne – Queen Mary Double LLM. Het exclusieve programma biedt de mogelijkheid om de LLM in International Business Law van Queen Mary University of London te combineren met de LLM in French and European Law van de Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. We spraken met Aylin over haar tijd aan de UM, toekomstplannen en carrièredromen.

Waarom heb je ervoor gekozen om aan de UM te studeren?
‘Het kleinschalige en hoogwaardige onderwijs dat de rechtenfaculteit bood trok me aan. Bovendien onderscheidde het probleemgestuurd onderwijs (PGO) de UM van andere universiteiten. Door de coronapandemie werd het onderwijs de eerste twee maanden helaas alleen hybride aangeboden. Dat betekende dat de helft van de studenten naar de colleges kwam en de helft thuis onderwijs volgde. Later woonden we allemaal alleen online de lessen bij. Daarom ontmoette ik in het begin niet veel medestudenten. In mijn tweede jaar ging alles terug naar normaal en kon ik het PGO-systeem echt gaan ervaren, wat me goed beviel.’

Wat was je meest memorabele ervaring aan de UM?
‘Dat is een moeilijke keuze, maar ik zou kiezen voor de oefenrechtbanklessen die we in het tweede jaar hadden. De oefenrechtbank is een nagebootste zitting, waarbij groepjes van studenten eerst hun schriftelijke pleidooien moesten voorbereiden over een juridische casus en vervolgens hun argumenten moesten presenteren in de mondelinge zitting voor een oefenrechtbank. De cursus is gebaseerd op fictieve zaken over kwesties op het gebied van internationaal recht, het EVRM en het recht van de Europese Unie. We moesten toga’s dragen, waardoor we de rol van advocaat echt konden ervaren. De rechtszaal met hoge plafonds en een commissie van rechters (onze professoren en tutors) was erg indrukwekkend en maakte het allemaal levensecht.’
‘Het andere meest memorabele was meer algemeen het wonen in Maastricht en dan vooral de festiviteiten op Koningsdag. Iedereen was in het oranje gekleed, het was prachtig om dit unieke evenement te zien en te ervaren. Ik heb zelfs de koning en de koninklijke familie gezien. Ik had het geluk dat ze precies dat jaar Maastricht bezochten.’

Je bent afgelopen zomer afgestudeerd. Gefeliciteerd! Wat zijn je plannen?
‘Het studieprogramma van European Law maakte het mogelijk om verschillende rechtsgebieden te verkennen. Ik heb ervoor gekozen om diverse keuzevakken te volgen, waaronder ondernemingsrecht, intellectueel eigendomsrecht, intellectueel ondernemingsrecht en vennootschapsrecht. Het wekte mijn interesse en heeft me ertoe gebracht om me aan te melden voor de double LLM aan Queen Mary University of London en Sorbonne Université. In januari gaat dit nieuwe avontuur van start.’

Wat heeft studeren aan de UM je op persoonlijk vlak gebracht?
‘Het studeren en wonen in Maastricht stimuleerde me om actief deel te nemen aan de onderwijsgroepen, waardoor ik meer zelfvertrouwen kreeg in spreken in het openbaar. Zowel de soft de hard skills die ik aan de UM heb opgedaan, zijn cruciaal in mijn verdere carrière. Ik hoop een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. De beurs speelt daarbij een belangrijke rol, omdat het me de mogelijkheid gaf de rechtenopleiding waar ik van droomde af te ronden, te ontdekken waar mijn interesses liggen en, in zekere zin, ook mezelf te vinden.
Wat zijn je dromen voor de toekomst?
’De laatste tijd kreeg ik steeds meer interesse in de advocatuur, om een bijdrage te leveren aan internationale organisaties door hen van juridisch advies te voorzien. Ik weet zeker dat ik tijdens mijn master nog veel zal leren en nieuwe inzichten zal opdoen, waardoor ik misschien van gedachte zal veranderen. Ik houd mijn opties voor nu nog graag open.’

Wat zou je advies zijn voor nieuwe (beurs)studenten?
‘Haal het maximale uit de stad, het leven in Maastricht en de universiteit. De tijd vliegt echt voorbij, en soms is het raar om te beseffen dat ik mijn driejarige programma al heb afgerond. Ik zou zeggen, geniet van elk moment. Verder: zelfs als je het moeilijk vindt, wees niet bang om hulp te vragen wanneer je deze nodig hebt. De universiteit is er om jou te ondersteunen.’

Tekst: Romy Veul
Fotografie: Joris Hilterman