Een auto ongeluk, een stressvolle situatie, een relatiebreuk. Gebeurtenissen die voor sommigen kunnen leiden tot een trauma. En als je niet snel ‘afrekent’ met zo’n traumatische ervaring kan het behoorlijk in de weg gaan zitten en zelfs leiden tot een gedragsstoornis. En daar zit juist de crux, patiënten worden geconfronteerd met een enorme wachtrij in plaats van een snelle behandeling. Voor drie oud-studenten psychologie zijn juist deze wachtrijen aanleiding om een oplossing te vinden.  Met een combinatie van virtual reality, EMDR en “machine learning” willen ze psychotherapie toegankelijker en betaalbaar maken.

Het is zeker niet de bedoeling de therapeut te vervangen door deze innovatie. “We hopen hiermee de efficiëntie van de psychische zorg te vergroten. Het blijft een én én verhaal maar sneller, in meerdere talen toepasbaar en gepersonaliseerd.

Met de middelen die beschikbaar gesteld zijn vanuit het Alumni Fonds hebben ze een begin gemaakt aan een prototype en willen ze hun methode wetenschappelijk valideren. Dit is nodig om de applicatie op de markt te brengen en onder te brengen in de zorgverzekering. De toezegging van de subsidie heeft de heren enorm gestimuleerd om hun idee en bedrijfsplan verder te blijven ontwikkelen. “Het feit dat iemand gelooft in jouw idee geeft enorm veel kracht. We hebben het zelfs aangedurfd ons aan te melden voor de Y-combinator. Hiermee kregen we niet alleen toegang tot een enorm startkapitaal maar ook de mogelijkheid om in Sillicon Valley verder te werken aan ons concept. Dit was een enorm waardevolle ervaring op persoonlijk en professioneel niveau,” aldus Christoph Lynen.

De eerste reacties zijn heel positief. Driekwart van het 50 koppig testpanel voelde zich beter na een sessie met de VR-bril. De volgende stappen? De app door ontwikkelen met gebruikerservaringen, werken aan een grotere datapool om de app te testen en de eindgebruikers informeren en trainen. Wij zijn in gesprek met de Gemeente Maastricht om een eerste pilot op te starten met oorlogsvluchtelingen.

Het team van Psylaris bestaat uit:
Christoph Lynen: CTO (2012, UM MSc Psychology: Cognitive Neuroscience)
Mike Verhiel COO (2010, UM MSc International Business: Management Change and Consultancy)
Yoeri Dassen CEO (2010, UM MSc Psychology: Work & Organisation)