Vanaf eind 2019 tot en met maart 2020 hielden het Universiteitsfonds Limburg/SWOL en Pim Martens, Professor Sustainable Development, een crowdfundingsactie, officieel genaamd “Geef voor zieke kinderen” om €12.500 bij elkaar te krijgen. Dit doel is met een bedrag van €11.525,-voor 92% behaald en daar zijn we heel erg verheugd over. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Achtergrond project
Het project is een samenwerking met Kinderboerderij De Heeg, dierentuin GaiaZOO, Open Universiteit, Psylaris en natuurlijk het MUMC. De projecteigenaar, Pim Martens is gespecialiseerd in het contact tussen mens en dier en probeert een goede verhouding tussen beide te stimuleren in ons dagelijks leven. Hij wil met deze campagne onderzoeken of het contact met dieren het welzijn en de genezing van de jonge patiëntjes bevordert. In dit filmpje legt Pim Martens het nog eens uit.

Het doel van dit project was om een speciale ruimte te creëren in het MUMC, waar jonge patiëntjes elke maand in contact kunnen komen met echte dieren en/of via virtuele kanalen. Voor de pandemie kwam Kinderboerderij De Heeg iedere maand met een kar vol met dieren naar het ziekenhuis, zodat de kinderen met de dieren konden knuffelen.

Echter, niet alle kinderen mogen in contact komen met echte dieren vanwege hun gezondheid. Ook werd het maandelijks bezoek van de dieren van De Heeg geregeld onderbroken door de coronabeperkingen. Zo ontstond het idee voor de VR-brillen.

Virtuele zoo voor kinderen
GaiaZOO en Psylaris hebben vier Virtual Reality brillen ontwikkeld, voorzien van speciale hard- en software, waarmee kinderen kunnen kijken naar zestien verschillende 360 graden video’s van GaiaZOO-dieren, variërend van dansende stokstaartjes tot een intiem kijkje in het giraffenverblijf, waar normale bezoekers nooit kunnen komen. De brillen zijn woensdag 30 maart j.l. met veel enthousiasme door de kinderen in gebruik genomen, in bijzijn van de pers. Hier kunt u het gehele persbericht nog eens teruglezen.

Inmiddels heeft men het maandelijkse bezoek met de dieren weer opgepakt. Om die reden is er ook een cursus voor de staf van de MUMC-kinderafdeling ontwikkeld, waardoor ze de zieke patiëntjes tijdens de interventie met dieren beter kunnen begeleiden.

Naast alle bovenstaande zaken, zijn er ook nog ondersteunend materialen voor de kinderboerderij  aangeschaft, waaronder speciale verrijdbare kooien om het transport te vergemakkelijken.

Het is inmiddels aangetoond dat de aanwezigheid van dieren in een ziekenhuis de volgende voordelen oplevert:

  • Het bieden van een relaxte sfeer, die afleiding biedt
  • Het bieden van comfort en afleiding tijdens een medische procedure
  • Het bieden van (emotionele) steun aan patiënt en familie
  • Het vergroten van het algemene welzijn, vreugde en blijdschap
  • Het verlagen van gevoelens met betrekking tot spanning, angst en eenzaamheid
  • Het verlagen van pijnbeleving

In samenwerking met de Open Universiteit wordt de komende tijd nog verder onderzocht in hoeverre de dieren bijdragen aan een korter en aangenamer verblijf in het ziekenhuis.

Kortom, fantastische resultaten die we niet hadden kunnen bereiken zonder steun van donateurs!