Maar liefst 17.000 vrouwen per jaar krijgen te maken met serieuze complicaties tijdens de zwangerschap. Deze complicaties zijn gevaarlijk voor moeder en kind. Gelukkig loopt het meestal goed af, mits we er op tijd bij zijn. Eén op de drie vrouwen die zo’n gecompliceerde zwangerschap doormaakte, krijgt op lange termijn een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of suikerziekte. Vrouwen die zwangerschapsvergiftiging doormaakten, hebben zelfs een acht keer verhoogd risico op een hart- en herseninfarct.  Hoog tijd voor actie, dacht cardioloog in opleiding Chahinda Ghossein-Doha. En actie, die kwam er. Tussen april 2020 en april 2022 is er €53.100 opgehaald dankzij donaties via de crowdfundingcampagne Queen of Hearts.

Met hulp van de campagne konden ze verder met verschillende studies binnen de Queen of Hearts onderzoekslijn. De campagne-opbrengst heeft bijgedragen aan de PEARLS-studie. In de PEARLS-Studie onderzoeken ze of de placenta gebruikt kan worden als mogelijke voorspeller voor (de kans op) hart- en vaatziekten. Met de financiële mogelijkheden geput uit de campagne, zijn ze gestart met het verzamelen en onderzoeken van placenta’s. Daar hoorde ook een gezondheidsonderzoek bij, één jaar na de bevalling. Op dit moment hebben ruim 200 vrouwen hun placenta gedoneerd en 50 vrouwen de gezondheidscheck ondergaan. De rest van de onderzoeksgroep is nog niet bevallen.

Het Queen of Hearts-project levert belangrijke kennis op over de relatie tussen zwangerschapsvergiftiging en hart- en vaatziekten. Ook draagt het onderzoek hopelijk bij aan het in beeld krijgen van vrouwen die een hoog risico hebben op latere gezondheidsproblemen. Als vrouwen eerder als risicogroep kunnen worden geidentificeerd, kunnen ze voortijdig geholpen worden en behandeld. Voorkomen en/of bijsturen in plaats van achteraf handelen en genezen, dus.

Bewustzijn en maatschappelijke impact
Door de bijdragen van donateurs hebben ze zich, naast de onderzoeken, ook kunnen richten op het creëren van meer bewustzijn over de maatschappelijke impact van zwangerschapscomplicaties en over de gezondheid van vrouwen in het algemeen. Met het Queen of Hearts-boek en ‘t Science ’n Music project hebben ze kunst en wetenschap samengebracht. Zo konden ze de impact en nasleep van zwangerschapscomplicaties delen met een groter publiek.

Het eerstvolgende doel is het volledig afronden van de PEARLS-studie. Dat wil zeggen:  genoeg placenta’s en vrouwen onderzoeken, de resultaten analyseren en de bevindingen overbrengen naar zorgprofessionals en patiënten. Verder zullen ze de kennis die opgedaan is via hun verschillende projecten over het voetlicht brengen. Denk hierbij aan een nationale huisartsencampagne, nieuwe kunst- en designproducten en aandacht voor het bouwen van het netwerk.

Lange termijn doelen
Het Queen of Hearts Fonds streeft ernaar om over 25 jaar 25% minder vrouwen te laten overlijden aan hart- en vaatziekten. Door uw overweldigende reacties is Chahinda Ghossein niet meer te stoppen en alweer bezig met een vervolgcampagne: beter wetenschappelijk gezondheidsonderzoek naar vrouwen en specifiek: het vrouwenhart. Gek genoeg is het lichaam van de gemiddelde man nog steeds de norm in de wetenschap. En dàt terwijl we weten dat de symptomen van bepaalde ziektes bij een vrouw echt anders zijn dan bij een man.

Nieuwe wervingscampagne
Wij zijn nu bezig met de voorbereiding van een nieuwe wervingscampagne. Bekijk hier alvast de nieuwe campagne. Meer informatie volgt binnenkort.